Απολογισμός 1ης Ανοιχτής Εκδήλωσης για το ΣΒΑΚ Αγίου Δημητρίου

dad_1
Τη Δευτέρα 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου η πρώτη Ανοιχτή Εκδήλωση Ενημέρωσης και Διαβούλευσης με πολίτες και εκπροσώπους τοπικών φορέων, στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου.
Παρευρέθηκαν στελέχη της δημοτικής αρχής και άλλων παρατάξεων, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και απλοί πολίτες, που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν στη συζήτηση.

Σκοπός της Εκδήλωσης

Σε πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά ζητήματα, όπως αυτό της αστικής κινητικότητας, είναι πολύ σημαντική η καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών και η κατανόηση της οπτικής του καθενός, για τη συνδιαμόρφωση μιας πλήρους εικόνας των προκλήσεων και των ευκαιριών στις οποίες καλείται να δώσει απαντήσεις το ΣΒΑΚ του Δήμου Αγ. Δημητρίου.
Οι κύριοι στόχοι της πρώτης ανοιχτής διαβούλευσης ήταν:
1. Να ενημερωθούν οι πολίτες, μέσα από παρουσιάσεις των αναδόχων του έργου, σχετικά με το τι είναι και τι περιλαμβάνει ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) καθώς και ποια οφέλη μπορεί να επιφέρει στην πόλη αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
2. Να παρουσιαστούν συνοπτικά οι έως τώρα δράσεις της ομάδας έργου του ΣΒΑΚ.
3. Να καταγραφούν οι ανάγκες των πολιτών και των φορέων, καθώς και ευκαιρίες που παρουσιάζει ο Δήμος, δηλαδή θετικά σημεία και χαρακτηριστικά της πόλης τα οποία αξίζει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.
Εκτός των παραπάνω, στόχος, επίσης, ήταν η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των φορέων και της ομάδας εκπόνησης του ΣΒΑΚ. Η δημιουργία ενός «τόπου συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων» μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κοινό επίπεδο κατανόησης της κατάστασης.

Παρουσιάσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από την Δήμαρχο κα. Μαρία Ανδρούτσου, η οποία ανέδειξε μέσα από τον λόγο της την βαρύτητα αυτής της συνεργασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του δήμου και αναφέρθηκε σε υπάρχοντα έργα βιώσιμης κινητικότητας που ήδη έχουν εκπονηθεί στο δήμο ή προγραμματίζονται.
Ακολούθησε παρουσίαση από τον Υπεύθυνο Διαβούλευσης και Μέλος της Σύμπραξης Εκτέλεσης του Έργου, κ. Κοσμά Αναγνωστόπουλο (Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος MSc, Συντονιστής Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus). Ο κ. Αναγνωστόπουλος παρουσίασε τις γενικές έννοιες του ΣΒΑΚ, όπως και τη μεθοδολογία επικοινωνίας και διαβούλευσης του έργου, μέρος της οποίας είναι και οι 4 Ανοιχτές Διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες φάσεις του έργου.
Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος της Σύμπραξης Αναδόχων, κ. Θεόδωρος Μαυρογεώργης (Συγκοινωνιολόγος MSc, εκπρόσωπος MSM Consulting), εστίασε σε χειροπιαστά παραδείγματα των αντικειμένων με τα οποία καταπιάνεται το ΣΒΑΚ και των μέτρων που υλοποιούνται σε άλλες πόλεις και θα μπορούσαν να προταθούν και στον Αγ. Δημήτριο.
Τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ:
Παρουσίαση Κοσμά Αναγνωστόπουλου
Παρουσίαση Θεόδωρου Μαυρογεώργη
Μετά τις παρουσιάσεις του 1ου μέρους της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό μέσω μιας ενδεικτικής δράσης συμμετοχικού σχεδιασμού, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να παραμένει και να συμμετέχει ενεργά. Στόχος ήταν να ακουστεί και να καταγραφεί η εμπειρία και η γνώμη πολιτών και τοπικών φορέων σχετικά με το πώς βιώνουν την καθημερινότητα στην πόλη, εστιάζοντας στο ζήτημα της κινητικότητας και της προσβασιμότητας. Το συντονισμό της δράσης ανέλαβε η Εύα Φιλανθρωποπούλου από τον οργανισμό Συνηχήσεις, υπεύθυνη δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού του ΣΒΑΚ Αγ. Δημητρίου.

Αποτελέσματα 1ης Ανοιχτής Διαβούλευσης

Κατά το 2ο μέρος της εκδήλωσης και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ακολούθησε το εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού «Χάρτες και Σημεία της πόλης». Οι πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και δημοτικοί υπάλληλοι χωρίστηκαν σε τυχαίες ομάδες και κατέδειξαν πάνω σε εκτυπωμένους χάρτες του δήμου τους σημεία κομβικά της πόλης με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Η παρουσίαση των σημείων αυτών έγινε από εκπρόσωπο της κάθε ομάδας και παράλληλα καταγράφηκαν από την ομάδα του ΣΒΑΚ για να αξιοποιηθούν στα επόμενα στάδια σχεδιασμού.
Στο κλείσιμο της καταγραφής οι συμμετέχοντες κι συμμετέχουσες πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν σε καίρια ζητήματα όπως:
 • ο σεβασμός των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και η συμπερίληψη των αναγκών τους στον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου
 • η εκπαίδευση των πολιτών ως προς την έννοια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ξεκινώντας από τα σχολεία
 • η ανάληψη από όλους των ευθυνών τους ως προς τη σχέση τους με το δημόσιο χώρο και τη συνύπαρξη σε αυτόν
 • η ανάγκη δημιουργίας ποδηλατικών υποδομών
Με τον τρόπο αυτό, αναδείχθηκαν ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες συμπράξεις μεταξύ της ομάδας έργου του ΣΒΑΚ και φορέων ή ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που θα επιδιωχθούν στην πορεία του έργου.

Επόμενα Βήματα

Τα σημεία και τα συσχετιζόμενα με αυτά προβλήματα, όπως και οι ευκαιρίες που αναδείχθηκαν από τους κατοίκους στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω το έργο της ομάδας εργασίας του ΣΒΑΚ προκειμένου να προταθούν αποτελεσματικές και κοινά αποδεκτές λύσεις.
Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης και φυσικά όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Κατάλογος φορέων που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση

 1. Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθηνών
 2. Αρκάδες Αγίου Δημητρίου
 3. ΑΣΕ Θησέας Αγίου Δημητρίου
 4. Δήμος Δάφνης – Υμηττού
 5. Δημοτική Αρχή Αγίου Δημητρίου
 6. Δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου»
 7. Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας
 8. Εξωραϊστικός & Επιμορφωτικός Σύλλογος περιοχής Ανθέων Δήμου Αγίου Δημητρίου
 9. Κρόνος Αγίου Δημητρίου
 10. Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου
 11. ΠΕΖΗ κίνηση πολιτών
 12. ΠοδηλΑττική Κοινότητα
 13. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος +οικία «Άγιος Σπυρίδωνας»
 14. Σύλλογος Απανταχού Αναφαίων Αγίου Δημητρίου
 15. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 16. Σύλλογος Ηλείων Αγίου Δημητρίου
 17. Σύλλογος ΠΕΟ «Ασύρματος»
 18. Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 19. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου
 20. Τεχνικές Υπηρεσίες Αγίου Δημητρίου

Για περαιτέρω ενημέρωση και επικοινωνία

Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω:
Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με το ΣΒΑΚ μπορείτε να αποστείλετε email στο dad.sump.gr@gmail.com ή να καλέσετε στο τηλ. 2107710979.
Υπεύθυνος Διαβούλευσης: Κοσμάς Αναγνωστόπουλος
Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα στάδια του έργου και τις ανοιχτές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν.