Απολογισμός 1ης Ανοιχτής Θεματικής Εκδήλωσης για το ΣΒΑΚ Αγίου Δημητρίου

img_20230313_183749
Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Αγ. Δημητρίου η Ανοιχτή Θεματική Εκδήλωση με τίτλο «ΦΥΛΟ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ», στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου, αλλά και στο πλαίσιο δράσεων της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας για τα έμφυλα ζητήματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα για τον Συμπεριληπτικό – Συμμετοχικό – Φεμινιστικό Αστικό Σχεδιασμό URBANA.
Αποτελεί την 1η εκδήλωση για θέματα φύλου στο πλαίσιο Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Ελλάδα και μία από τις λίγες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εκδήλωση προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, αφού παρευρέθηκαν περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες, όπως στελέχη της δημοτικής αρχής και άλλων παρατάξεων, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και απλοί πολίτες του Αγ. Δημητρίου και άλλων Δήμων, που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν στη συζήτηση.

Σκοπός της Εκδήλωσης

Σε πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά ζητήματα, όπως αυτό της αστικής κινητικότητας, είναι πολύ σημαντική η καταγραφή της διάστασης του φύλου και η διαμόρφωση σχετικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την συμπερίληψη των αναγκών των γυναικών στον δημόσιο χώρο.
Ερωτήματα-άξονες της εκδήλωσης αυτής ήταν:
 • Μπορεί ο δημόσιος χώρος να έχει έμφυλα χαρακτηριστικά; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
 • Ο τρόπος που κινούμαστε μέσα στην πόλη διαφέρει σε σχέση με το φύλο μας και τις εμπειρίες μας;
 • Πώς γίνεται η πόλη μας καλύτερη, πιο συμπεριληπτική και πιο φιλική για τις γυναίκες που κινούνται μέσα σε αυτή;
Εκτός των παραπάνω, στόχος επίσης ήταν η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων και της ομάδας εκπόνησης του ΣΒΑΚ. Η δημιουργία ενός «τόπου συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων» μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κοινό επίπεδο κατανόησης της κατάστασης.

Παρουσιάσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από την Δήμαρχο, κ. Μαρία Ανδρούτσου, και την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και Αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Ελένη Καντζέλη.
Ακολούθησε παρουσίαση από την κ. Εύα Γρηγοριάδου από την URBANA, αναφερόμενη στα πορίσματα της δράσης «Δημόσιος χώρος και φύλο: Γυναίκες ορατές στην πόλη», μια πρωτοποριακή δράση που είχε σαν στόχο την επανεξέταση του δημόσιου χώρου μέσα από το πρίσμα του φύλου, και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.
Κατόπιν τον λόγο πήραν κατά σειρά ο κ. Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος MSc, Συντονιστής του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus και Μέλος της Σύμπραξης Εκτέλεσης του ΣΒΑΚ και η κ. Κατερίνα Νικολοπούλου, Κοινωνικός και Πολιτικός Επιστήμονας και Υπεύθυνη Δικτύου και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για το CIVINET Greece-Cyprus, με επίκεντρο την «Εφαρμογή παραδειγματικών μέτρων μέσω ΣΒΑΚ» και τις «Καλές πρακτικές φύλου και κινητικότητας στον δημόσιο χώρο σε πόλεις της Ευρώπης και της Ελλάδας».
Τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ:
Παρουσίαση Εύας Γρηγοριάδου
Παρουσίαση Κοσμά Αναγνωστόπουλου & Κατερίνας Νικολοπούλου
Μετά τις παρουσιάσεις του 1ου μέρους της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να παραμένει και να συμμετέχει ενεργά. Το συντονισμό της δράσης ανέλαβε η Εύα Φιλανθρωποπούλου από τον οργανισμό Συνηχήσεις, υπεύθυνη δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού του ΣΒΑΚ Αγ. Δημητρίου. Συζητήθηκαν θέματα όπως:
 • η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, σε όλες τις σημαντικές διαδρομές της πόλης με την βελτίωση του δημόσιου φωτισμού
 • η βελτίωση της εικόνας των στάσεων της δημόσιας συγκοινωνίας και η εγκατάσταση παγκακίων στα περισσότερα σημεία
 • η εξισορρόπηση των χρήσεων γης, ειδικά σε μέρη του δήμου όπου υπάρχει υπερπληθώρα συνεργείων και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπου κατά τις βραδινές ώρες προκαλείται ένα αίσθημα ανασφάλειας σε όσες κινούνται εκεί
 • η αύξηση και η βελτίωση των χώρων αναψυχής και ξεκούρασης
 • η επιβολή της τήρησης του ΚΟΚ και της νομοθεσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παράνομη στάθμευση
 • η ανάγκη για δημόσιους χώρους φιλικούς προς τα παιδιά
 • η ανάγκη για πιο συστηματική και ουσιαστική εκπαίδευση σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας, περιβάλλοντος, ισότητας των φύλων και συμπερίληψης
 • η ανάγκη για περισσότερες ενέργειες και δραστηριότητες, με στόχο την αύξηση της ενσυναίσθησης και την αλλαγή της υπάρχουσας κουλτούρας και νοοτροπίας της
  κοινωνίας και των πολιτών
 • η μείωση της ηχορύπανσης
 • η ανάγκη καταπολέμησης της κακή οδικής συμπεριφοράς
Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις και η συζήτηση που διεξήχθη συνάδουν με το απόσπασμα από το άρθρο της Καθημερινής (Μαρία Αθανασίου, 06/03/2023): «Οι πόλεις έχουν σχεδιαστεί από άνδρες για άνδρες, με ελάχιστες ή καθόλου υποδομές για τις γυναίκες».
Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης (από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία) που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ με τίτλο «Σχεδιάζοντας πόλεις που εξυπηρετούν τις γυναίκες». Εκεί τονίζεται ότι «σε ολόκληρο τον κόσμο, μία στις τρεις γυναίκες δεν έχει ασφαλείς, συμπεριληπτικές τουαλέτες. Η έλλειψη δημόσιων χώρων και πάρκων, σε συνδυασμό με την οικονομικά απρόσιτη κατοικία, προωθούν την έμφυλη βία και τον αποκλεισμό, ιδιαίτερα για τις πιο ηλικιωμένες και τις γυναίκες με αναπηρία».

Επόμενα Βήματα

Τα σημεία και τα συσχετιζόμενα με αυτά προβλήματα, όπως και οι ευκαιρίες που αναδείχθηκαν από τους κατοίκους στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω το έργο της ομάδας εργασίας του ΣΒΑΚ προκειμένου να προταθούν αποτελεσματικές και κοινά αποδεκτές λύσεις.
Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης και φυσικά όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση.
Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα στάδια του έργου και τις ανοιχτές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Κατάλογος φορέων που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση

1. Δημοτική Αρχή Αγίου Δημητρίου
2. Τεχνικές Υπηρεσίες Αγίου Δημητρίου
3. 2 ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου
4. Αρχιτεκτονική ομάδα URBANA
5. Πολίτες

Για περαιτέρω ενημέρωση και επικοινωνία

Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω:
 • της ιστοσελίδας του έργου: https://dad.sump.gr/
 • της FB Page
 • του FB group
 • των ενημερωτικών δελτίων που στέλνει η ομάδα έργου του ΣΒΑΚ (εφόσον εγγραφείτε σε αυτά διαμέσου της ιστοσελίδας)
Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με το ΣΒΑΚ μπορείτε να αποστείλετε email στο dad.sump.gr@gmail.com ή να καλέσετε στο τηλ. 2107710979.
Υπεύθυνος Διαβούλευσης: Κοσμάς Αναγνωστόπουλος